"Je toekomst verandert met elke keuze die je vandaag maakt"

Wat is systemisch werken?

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen wat precies jouw plek is in een systeem. Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familie en gezin is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een vereniging, je sociale omgeving en relaties. Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet, hoe je het doet en waarom je dit zo doet.

Weet je wat jouw plek is in een systeem? Het is waardevol om hier eens stil bij te staan. Je komt hierdoor veel te weten over je eigen gedrag,  je leert over de verhouding met anderen binnen het systeem. Je leert ook over de belemmeringen die je voelt in je persoonlijke groei en ontwikkelingen.
Kan het bijvoorbeeld zijn dat een systeem je beperkt in wat je eigenlijk wil bereiken? Voel je emoties waarvan je niet precies weet waar ze vandaan komen? Voel je je overal verantwoordelijk voor? Merk je dat je moeite hebt om je grenzen aan te geven of cijfer je jezelf vaak weg? Ook kan je fysieke klachten of onrust ervaren.

Tijdens het systemisch werken maak je eerdergenoemde systemen visueel inzichtelijk. Dit gebeurt door je familie, gezin van herkomst, je relatie of organisatie op te stellen met bijvoorbeeld (houten of Playmobil-) poppetjes, papier en/of voorwerpen. (Goed om te weten, wie je opstelt is niet echt aanwezig)

Een opstelling maakt voelbaar en zichtbaar hoe de werkelijke verhoudingen en onderliggende patronen zijn. Het is heel waardevol om de opstelling eens van een afstand te bekijken. Je ‘ziet’ ineens waarom de dingen zijn zoals ze zijn. En kom je bijvoorbeeld ineens tot de ontdekking dat het probleem dat je nu ervaart in je werk of privé, verband houdt met een gebeurtenis die je allang vergeten was. Of misschien is er een overtuiging waarmee je bent opgegroeid maar die niet meer geldt. Of kom je er achter ‘dat’ wat je nog niet wist maar wel nodig hebt om je belemmering op te lossen. Je neemt uiteindelijk je eigen plek in het systeem, je laat los wat niet van jou is. Dat geeft je rust, balans, verheldering, acceptatie, duidelijkheid, groei en energie.

Wil jij ook weer de rust, balans en energie voelen?  Ben je benieuwd wat een opstelling voor jou kan betekenen? Of wil je meer weten over systemisch werk? Neem contact met mij op, ik help je graag.

 
E-mailen
Bellen
LinkedIn