"Je toekomst verandert met elke keuze die je vandaag maakt"

 17 februari 2023






Hoe is de naam Sandurcoaching tot stand gekomen?

Ten eerste omdat ik woon en werk in de wijk Parc Sandur. De betekenis van ‘Sandur’, dit is een uitloper van een gletsjer. Afgebroken stukken ijs van gletsjers worden ijsbergen genoemd als ze in de zee drijven. IJsbergen zijn altijd afkomstig van gletsjers. De ijsberg wordt ook veelvuldig als metafoor gebruikt in coaching.

Metafoor van de ijsberg
De ijsberg is een krachtige metafoor voor gedragsverandering. Het kijkt naar het zichtbare gedrag, kennis en vaardigheden van mensen en naar de onderliggende, onbewuste diepere lagen. De ijsberg wordt gehanteerd als metafoor voor de gelaagdheid van competenties van een individu.

De mens als ijsberg 

De top van de ijsberg is zichtbaar boven de waterlijn. De top staat voor jouw zichtbare gedrag, kennis en vaardigheden. Het laat zien wat je doet, je houding, wijze van uitdrukken en manier van communiceren. Het is meetbaar, zichtbaar en toetsbaar.

Wanneer je merkt dat je ineffectief gedrag en belemmerende gedachten ervaart, dan zal je aan de slag gaan met het bekwamen van nieuwe vaardigheden. Bijvoorbeeld het bewaken van je eigen grenzen. Uit ervaring blijkt dat het toepassen van nieuwe vaardigheden (nog) niet zo makkelijk is. Dit heeft te maken met de niveaus onder de waterlijn van de ijsberg. Deze niveaus zijn niet zichtbaar, maar wel bepalend voor wat je doet. Om gedragsverandering te realiseren dien je de onderwaterelementen aandacht te geven.

Onder de waterlijn bevinden zich jouw drijfveren, normen en waarden, persoonlijke eigenschappen, overtuigingen, motieven, opvattingen en het zelfbeeld. Dit is het gebied van de onzichtbare en onbewuste componenten. Voor het realiseren van persoonlijke groei en gedragsverandering, dien je bewust te worden van de onderstaande vragen:

·      Wat vind ik belangrijk?
·      Wat blokkeert mij?
·      Wat houdt mij tegen?
·      Welke normen en waarden hanteer ik?
·      Wat wil ik bereiken?
·      Wat geloof ik?
·      Wat motiveert mij?
·      Wat voor type mens ben ik?

Jouw ijsberg
Wanneer je jezelf wilt ontwikkelen is het belangrijk om je het volgende af te vragen:
Wat gaat het op je opleveren als je ander gedrag gaat inzetten? En waarom is dat nu zo belangrijk voor jou? Welke “beren” zie je nog op de weg? Wat belemmert je?

De volgende stap is om jouw ijsberg verder te onderzoeken. Vervang je belemmerende gedachtes door helpende en kracht gevende gedachtes en je zult merken dat je het gewenste gedrag gemakkelijker kunt toepassen.

Ben je nieuwsgierig naar hoe het ijsberg model van jou eruit ziet? En wil je meer inzicht in jouw ijsberg? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag verder in jouw persoonlijke ontwikkeling.

"Je toekomst verandert met elke keuze die je vandaag maakt"


 
E-mailen
Bellen
LinkedIn